ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 30 май 2010 г.

Каньонът на река Морача

Каньонът на река Морача, която е най-големия приток на Скадарското езеро, е дълъг 98 километра и представлява уникален регион на контрастите.

Тук се обединяват и разкоша на природата, суровостта и непристъпността на скалите и творчеството на човека.


Врязвайки се в стените на скалите , в средната част на каньона, Морача е прорязала дефиле с дълбочина 1000 метра. Бърза, поривиста, богата на чиста вода и риба, Морача на юг влиза в Зетската равнина, където се превръща в спокойна равнинна река. Но докато се е блъскала по своя път с планинските препятствия, човекът е прекарвал през каньона автомобилна магистрала и трасе за железопътна линия и е строил многобройни тунели и мостове.


На реката, край един от водопадите, през 1252 година , от синът на крал Вукан, Стефан, бил построен един от най-монументални паметници в Черногорието – монастир Морача.


На практика каньонът е разположен в противоположна на морето част на страната. За да се стигне до него, фактически трябва да се премине през цяла Черна гора. Отначало се върви по крайбрежието, след това започва изкачване в планината , минава се покрай Скадарското езеро, продължава се по равнинната част, минава се през столицата Подгорица и отново започва изкачване в планината.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker