ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 3 май 2010 г.

Гърмящото езеро Босумтви


Едно от най- красивите езера - Босумтви се намира в република Гана, в тропическата африканска гора , на 30 километра югоизточно от Кумаси. То е известно като най- непредсказуемия водоем в света. Босумтви има форма на правилен кръг, сякаш с гигантски пергел някой е очертал окръжност и е изровил яма с дълбочина около 400 метра и диаметър 7 километра.


Цветът на водата е сиво-син и някъде надолу е джунглата, където бреговете отстъпват и образуват поляни, на които се намират не големи селища. В езерото се вливат няколко планински рекички, но ни една река не изтича от него. Видимо затова нивото на водата непрестанно се увеличава, като постепенно залива намиращите се на брега му селца. Но повече от всичко Босумтви стряска хората със своя избухлив нрав.


През много месеци то пази тишина и спокойствие и после изведнъж неочаквано се взривява. В глъбините му сякаш се спуква някакъв гигантски въздушен мехур, нагоре излитат огромни каскади вода, повърхността на езерото кипи и бушува.А след това постепенно се успокоява.


От такива взривове загива много риба, която се изхвърлая на брега, а аборигените с чувалчета я събират. Учените предполагат, че причина за взрива се явяват дънни отлагания, в които става разпад на органични вещества. Отделящите се газове се натрупват до максимален предел, а след това бурно се взривяват от недрата на езерото.


За географите Босумтви е истинска загадка. Едни изследователи смятат, че езерото се е образувало в резултат на падане на Земята на гигантски метеорит, други се опридържат към хипотезата на взрив на антивещество, не оставящо след взрива никакви парчета и следи. Но най- правдоподобната версия е образуването на езерото в резултат на вулканична дейност. Напълно вероятно е, намиращото се във високопланински район езеро , да заема дъното на разрушен конус на вулкан, съществуващ в древни времена.


Местните жители считат езерото за свещено. Съгласно вярванията, душите на мъртвите идват , за да се простят с бог Тви (бога на антилопите). Макар че с идването на християнството много от жителите са се отказали от предишните вярвания, в трудни мигове все- пак прибягват до неговата помощ.


Съществува и едно табу – езерото не трябва да се докаосва с желязо. По него може да се плува само с дървени лодки, даже и без всякакви металически детайли. А най- добре е просто да се плува на дъска...









Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker