ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 23 май 2010 г.

Как пее вятърът... или „дървото” - орган...


Хората са научили вятъра да „пее”, построявайки митичното „дърво” от метал. Много хора се плашат от музиката на вятъра: тя по нещо напомня смес от звуци на флейта, орган , свиркане и бучене.


Дървото-чудо е разположено на ветровития хълм на планина Pennine, в графство Ланкашир. По нещо тази скулптура напомня дърво, което е извито от някакъв приказен ураган. Но това не е само скулптура, а подобие на орган, озвучаваш нахлуващите маси невидим въздух. Но все-пак и музикален инструмент! Поради това, че направлението на вятъра непрекъснато се мени и минава през различни слоеве на тръбите, скулптората никога не „пее” еднакви мелодии....


Тези, които вече са били на хълмовете в Ланкашир (Северозападна Великобритания), съветват искащите да видят „дървото”, да направят това в не особено ветровит ден, когато стоманеният „орган” звучи меко и преливащо. , въобще не нарушавайки идилията на обкръжаващата природа, а даже сякаш сливайки се с нея.
Необичайната скулптура е дело на Майк Тонкин и Анна Лю, от дуета tonkin liu е разположена на един от живописните хълмове , близо до градчето Бернли.
Singing Ringing Tree е само един от четирите проекта, обединени под общото название „Паноптикум”. Целта му е била да се увлекат местните жители в разходки по околността сред природата, както и да е привлекат чуждестранни туристи, , желаещи да видят този необичаен арт-обект.
Singing Ringing Tree е представено на публика от 2006 година , а своето название е получило от едноименния немски филм от шестдесетте години „пеещото и звънящо дърво”. В думата „паноптикум” британците са вложили малко по-различно смислово значение: съоръжение от или до което се открива панорамен изглед на околността.. От хълма Crown Point се открива чудесния вид на цялата източна част на графството и панорамен вид на Бернли.
За това арт-съоръжение са употребени 350 тръби с различни диаметри, направени от поцинкована стомана, които пеят най-различни мелодии, обхващащи няколко октави.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker