ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 6 май 2010 г.

Сандарбан

Какво е в превод сандарбан ? Това означава прекрасни гори. Такова е названието на най-голямата в света делта, заемаща площ от 10269 кв.км. Както и много блатисти региони, тя страда от прекомерна експлоатация и постоянно навлизане на човека в нея, което води до унищожаване на естествената среда.. Къде се намира ли ? Намира се между Индия и Бангладеш, и неотдавна цялата земя на Индия в Сандарбан е била обявена за тигров резерват, който напълно е закрит за използване район с площ 1295 кв. км., а Бангладеш също е обявила своята част от региона за горски резерват, който влизат 3 резервата на дивата природа, с обща площ 324 километра.

Малко пояснеие: става въпрос за двете хималайски реки Ганг и Брахмапутра, коиото се числят към едни от най-дългите реки в света. Те се срещат в силно
разклонената делта на Бенгалия, разположена югоизточно от Калкута, където са мангровите гъсталаци на горите Сандарбан.
Всъщност, става въпрос за най-голмият от запазените в света мангрови масиви и единственият, в който обитават тигри. Растителността е много буйна и само мангровите дървета са 27 вида. Областта носи името си от изключително елегантното дърво sundari. Растителният компл
екс в този район е до толкова уникален, че не може да се срещне никъде по света.



Изключително голямо значение има и риболова, като уловът и там е 149000тона годишно, а и това е развъдник на млади скариди. Мангровата гора дава на населението още мед и пчелен восък.


Не може да не се възхити човек на богатството на фауната : там се срещат 35 вида рептилии, повече от 40 вида млекопитаещи и над 270 вида птици, но имного животински видове има опасност да изчезнат! Например големият еднорог носорог е намалял по численост до 1700 , като те са се отеглили в блатата на Централен Непал.


Сандарбан остава последното убежище на бенгалските тигри, като в него битуват около 700 екземпляра. Тъй като никой не може да ги избави от репутацията на тигри-човекоядци, продължават да са под заплаха от изтребване.



Сандарбан също се оказва важно място на пътя на мигриращите птици, а и много птици зимуват там. Тук обитава представителна група от хищни птици, наброяваща повече от 30 вида: двуглав орели орел- змиеяд и др.


Екосистемата на мангровите гори е величествена, но крехка и остава само надеждата, ще се спре хищническата експлоатация и замърсяването от човека, благодарение на предприетото от правителствата на Индия и Бангладеш. Освен това не е маловажен и факта, че поради недостигът на приток на прясна вода, се повишава солеността на блата, от което страдат дърветата.



Мангровите дървета са вечно зелени и растат в калните приливни зони, и имат много важна роля за закрепване на крайбрежните ивици. Много са приспособими, което им позволява да оцелеят и при неподходящи условия. Посредством въздушните си корени могат да поглъщат от въздуха кислород, който е недостъпен за корените, потопени в рядката кал. Когато калта стане толкова, че да ги залее,те пускат израстъци, а това позволява на растението да диша. И още едно нещо е дала Природата на тези дървета, за да оцелеят: семената им са заострени и, падайки от дърветата, се забиват в калта, което пречи на водата да ги отнесе.




Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker