ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 10 май 2010 г.

Загадката на Баалбек в Ливан

Величествен комплекс, който и в наши дни би било проблемно да се построи...

Баалбек се намира на 85 километра от Бейрут и някога е бил едно от най-свещените места на Земята, а неговите храмове са били измежду чудесата на древния свят. В съвременната епоха обаче, за Баалбек за дълго са забравили, поради напрегнатат обстановка в района. И още нещо : постепенно интересът към комплекса се възражда.
Най-древната история на Баалбек не е известна. При император Август Градът е бил превърнат в римска колония и имал римски гарнизон. Най-значителни и най-величествени са развалините на големия храм на Юпитер, построени през Римския период от Антонин Пий. Храмът бил разрушен от времето и войната. Довършило го земетресението от 1759 година и сега може да се видят само останките му и два големи двора, обкръжени от галерия от колони и покрита галерия при входа. А всъщност преди точно тук идвали римските императори, за да принесат жертва на своите богове и да попитат оракула за съдбините на Империята.


Зданието на главния храм в дълбочина на големия дворец представлявало правоъгълник с 89 метра дължина и 49 метра широчина, поктивът на което се подпирал на 54 коринтски колкони. От тези колони в настоящето са се запазили всичко шест, имащи приблизително 7 метров обхват и тяло с дължина 19,8 метра, а заедно с пиедестала – 24 метра. Всичко останало представлява жалки отломки, покриващи цялата заета с развалини месност, площта на която е 5 кв. км.


В сравнение с храма на Юпитер, Партенонът в Атина може да изглежда джудже. Но колкото и величествен да е този храм, но основите, доримското строителство, на които е изграден, са от огромни каменни блокове и са още по- грандиозни.В югоизточната стена от основата на храма тези каменни блокове са 9 реда. Всеки блок е с размери примерно 11х4,6х3,3 метра и е с тегло повече от 300 тона. На същото ниво в съседната югозападна стена има още шест 300-тонни камъка, върху които лежат 3 колосални мегалитни блокове, наречени Трилитон, или Чудото на трите камъка. Трите гранитни камъка на Трилитона образуват шестия , видим ред от градежа на стената. Всеки от тези огромни мегалитни камъни достига на дължина средно до 21 метра, височина 5 метра и широчина 4 метра. Те тежат по 800 тона всеки!За огромните мащаби на Трилитона може да се съди по най-големия бло, известен като „Южния камък”. Той лежи в недалечна кариера, която е само на 10 минути ход в югозападно направление. Размерите на този каменен блок са: 23 метра дължина; 5,3 - ширина и 4,55 метра височина. Теглото му е приблизително 1000 тона.Кой е могъл да построи тези гигантски каменни основи
и за какво? Тази загадка в продължение на хиляди години е подклаждала въображението на човека, но и до ден днешен си остава неразгадана. Създава се впечатление, че основата на Баалбек не е завършена. Така например Трилитона се извисява над нивото на останалите редове на каменния строеж и не представлява едно цяло с платформата. Възниква впечатлението, че тази част е незавършена отбранителна стена. Хипотезата се потвърждава от факта, че Южния камък е останал от една страна не отделен от скалната основа на каменоломната. Всичко това е очевидно свидетелство, че строителството е било внезапно прекратено.
Всичко останало продължава да бъде загадка...

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker