ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 31 май 2010 г.

Палаван


Става въпрос за група от острови, разположени в западната част на Филипинския архипелаг, на 1 час полет със самолет от Манила. Палаван е най-екзотичния остров от филипинския архипелаг, и във всяко отношение заслужава титлата „най”. Този остров се смята за най-тропическия(по броя на съществуващите в джунглата растения и насекоми); това е най-дългата провинция на Филипините (650 километра от крайната северна до най-крайната южна точка), в която има най-ммного острови и най-голямо количество пещери).
Палаван е един от последните неизучени острови в Тихия океан. Изподводен изследовател Жак Ив Кусто си признава, че никъде по света не е видял такива потресаващи морски пейзажи, както на Палаван.
Всъщност Палаван представлява мини-архипелаг от девствени острови със зашеметяващи пусти бели плажове, покрити с тропически джунгли планини , опиращи се в небето, непроходими мангрови гори с редки видове животни и природни пещери.
Това е великолепно място за гмуркане както с водолазен костюм, така и с шнорхел. Водата около островите изобилства с коралови рифове и стотици видове разноцветни тропически риби.
Най-доброто време за посещение на Палаван е сухия сезон (от януари до май). Най- дъждовния период са летните месеци - от юни до септември. Средната годишна температура е 31-32 градуса по Целзий.


Забележителностите, на Палаван в настоящето които са признати за световно наследство от ЮНЕСКО с рифът Тубатаха и най-дългата подземна река.


О539, о540,

Прочети цялата публикация...

неделя, 30 май 2010 г.

Каньонът на река Морача

Каньонът на река Морача, която е най-големия приток на Скадарското езеро, е дълъг 98 километра и представлява уникален регион на контрастите.

Тук се обединяват и разкоша на природата, суровостта и непристъпността на скалите и творчеството на човека.


Врязвайки се в стените на скалите , в средната част на каньона, Морача е прорязала дефиле с дълбочина 1000 метра. Бърза, поривиста, богата на чиста вода и риба, Морача на юг влиза в Зетската равнина, където се превръща в спокойна равнинна река. Но докато се е блъскала по своя път с планинските препятствия, човекът е прекарвал през каньона автомобилна магистрала и трасе за железопътна линия и е строил многобройни тунели и мостове.


На реката, край един от водопадите, през 1252 година , от синът на крал Вукан, Стефан, бил построен един от най-монументални паметници в Черногорието – монастир Морача.


На практика каньонът е разположен в противоположна на морето част на страната. За да се стигне до него, фактически трябва да се премине през цяла Черна гора. Отначало се върви по крайбрежието, след това започва изкачване в планината , минава се покрай Скадарското езеро, продължава се по равнинната част, минава се през столицата Подгорица и отново започва изкачване в планината.

Прочети цялата публикация...

събота, 29 май 2010 г.

Най- хубавото от хубавото...... Риф Тубатаха

7107 острова! Какво да избере човек, когато се кани да отиде на подводна разходка на Филипините? Отговорът е много ясен : най- хубавото от хубавото...

Риф Тубатаха е национален морски парк – безспорно един от най-добрите в света, през 1993 година е бил обявен от ЮНЕСКО за световно природно наследство.


Рифът се намира в средата на морето Сулу, практически на 100 мили от най-близкото пристанище Пуерто принцеса (о. Палаван). Има площ 99600 хектара и се състои от 2 атола, които са разделени от дълбок канал с ширина 8 километра. Южният атол е 5 км дълъг и 3 километра широк, а Северният атол е с дължина 16 километра и ширина 8 километра.


Богатството на подводния свят на рифа Тубатаха се обуславя от няколко фактори. Голямата отдалеченост от брега и доста краткия сезон (от средата на март до средата на юни), позволяват на кораловата гора да остава девствена. Посетителите са прекалено малко, а времето за възстановяване на рифа е съвсем достатъчно.


Течението донася в района вода, богата на хранителни вещества, което позволява на обитателите на рифа Тубатаха постоянно да растат и да се размножават. Това че практически е единстеният риф в дълбоководното пространство, привлича към него голямо количество риба в търсене на храна - там има 500 вида риби и 350 вида корали.
До рифа може да се стигне само на круизен кораб. Освен разнообразието от жветни корали, там може да се видят пасажи гигантски караси , акули- чук, баракуди, както и други видове акули и скатове, както и костенурки, които са избрали за живот Северния атол.





Прочети цялата публикация...

четвъртък, 27 май 2010 г.

Йерусалим от птичи поглед

Йерусалим – столицата на цар Давид , е свещено място за три монотеистични религии в света.
Йерусалим се явява огромна красива мозайка: юдейски, християнски и мюсулмански светини; витражите на Шагал, тъжният спомен за бедствието в Яд Вашем; архитектурно изкуство, стария и нов град...









Прочети цялата публикация...

сряда, 26 май 2010 г.

По една от най-красивите реки в Урал - Вишера


Вишера е петата по дължина река в северен Урал и е една от най- живописните. Извира от североизточната част на Пермска област . Тече основно в подножието на Северен Урал , в тясна долина и в готното си течение е като планински ручей - бърза, пенлива, с много прагове, вирове, плитчини и водовъртежи .
Реката има два извора – Малка и Голяма Вишера, които се сливат в подножието на планината Армхо Кер. Част от водата идва и от топене на снеговете. Дължината на реката е 412 километра, площта и е 31200 квадратни километра. Средното надморско ниво на реката е 312 метра, а средният и наклон е 0, 21 метра на 1 километър.


Горното течение на реката е идеално за рафтинг. А иначе плаването на катамаран по реката си е истински отдих. Това може да се съчетае и с чудесен риболов на липан – най-добре в долното и течение.
До село Улс Вишера е стремителна планинска рекичка, като ширината и в този учатък е не повече от 65 метра. Средното и течение - до устието на Колва, е с максимална ширина 150 метра, като има много плитчини и течения. В долното си течение значително се разширява, но остават голямо количество крайбрежни скали. Долната част на реката – от вливането на река Колва, до вливането на Вишера в Кама, е обикновена равнинна река, разливаща се на места на площ до 850 метра.Горното течение на реката минава през Вишерски резерват, но посещенията в него са ограничени и се изисква специално разрешение.
И още нещо интересно: басейнът на река Вишера е месторождение на елмази...







Автор на снимките: NOEL

Прочети цялата публикация...

вторник, 25 май 2010 г.

Застиналите вълни в Аризона

Красотата на необичайния ландшафт на нашата планета е безкрайна, а това е особено силно видимо , когато става въпрос за застиналите вълни на Аризона...

Възрастта на пластовете, образуващи тези „вълни”, е приблизително 190 милиона години.


Тази „вълна” се намира в Аризона – САЩ.
„ Каменната вълна е възникнала през юрския период от историята на Земята, благодарение на водната ерозия на застиналите дюни от разноцветен пясък, пресован като камък.



Мощните потоци вода през сезона на дъждовете през хилядолетията са „шлифовали” мекия пясъчник на този каньон.


снимки от сайта: neobychno.com/

Прочети цялата публикация...

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker