ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Ганве – градът във вода…

Ако човек погледне от птичи поглед градът-езеро Ганве в Република Бенин, може да остане озадачен от къщичките, разпръснати във водата…. Само че не става дума за наводнение… Сега 20 хиляди души наричат това място свой дом.
Този град в центъра на езеро Нокоуе се е появил отдавна - преди повече от 500 години, и понякога го наричат Африканска Венеция.




сВ началото на 17-и век наричали Бенин Дахоми и това била една от най-мощните държави в света. Главна етническа и лингвистична група там била народността Фом, които сключвали сделки с португалците. Вместо да дават своите хора в робство, те се договорили с португалците да им продават роби от други племена.










Войните от племето Фон били многобройни и силни. И малко от другите племена могли да се защитят от тях. Само че след време някой от племето тофину измислил нещо. Името на този мъдър човек е отдавана загубено в историята, но той разбрал, че може да се възползва от религиозните поверия на войнственото племе.







Според поверията, племето не можело да се приближава към селища, които били във водата - всяка група хора, които живеели във водата , били в безопасност.







Езеро Нокоуе е направо огромно, а град Ганве се е появил сред водите му като средство, с помощта на което хората могли да избягнат робството. Затова не е учудващо, че преводът на названието на града означава „Ние оживяхме“.



От тогава до сега Ганве постоянно се променя , което се дължи на самата география на това място, но в крайна сметка племето развило сложна и успешна култура на езерото.



Разбира се, има и бедни райони, но като цяло жителите му живеят доста добре.



Периодично в него се появяват неголеми островчета, които веднага се използват като пасбища за животните.





Естествено, главният продукт в града е рибата. Съществува отлична система от подводни корали, в които живеят и се хранят различни видове риба. Голяма част от хората използват лодките като главно средство за придвижване, тъй като до близкия бряг им няколко километра… Дори ако искат само да отидат до съседите, за да си побъбрят, също използването на лодка е задължително, а лодките се нарича пироги.




В туристическите пътеводители за Бенин едва ли е отбелязан този уникален град във водата, а най-малкото би бил описан като предпочитано място от туристите. В него има само няколко лавки на занаятчии и единствени хотел и ресторант.



Аптеката и болницата се намират само на няколко минути път с лодка от хотела.



Семейният живот в Ганве е много необичаен. Мъжете основно се занимават с риболов, и продават своя улов на жените.



Те пък трябва да продадат рибата на пазара,за да изхранят своите деца и мъже. Интересно, нали?...





Градът постепенно се разраства в различни посоки и планирането му не е толкова важно за местните жители. На голям участък от суша вече има училище, а скоро градът ще има и гробище.





От 1996 година градът е в списъка на ЮНЕСКО. Той непрекъснато нараства, а и Бенин все повече привлича вниманието на чуждестранните туристи и търсачи на приключения.



Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker