ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 13 март 2010 г.

Там, където нощем се къпят звездите...

Езерото Титикака

Високопланинското езеро Титикака се намира на границата на Боливия и Перу, на височина 3812 метра над морското ниво, и е единствения плавателено високопланински водоем в света.
Средната му дълбочина е около сто метра, а максималната -281. Площта му е около 8290 км², като повече от половината принадлежи на територията на Перу. Ако трябва да го класифицираме по показател общ обем на вода, то заема пътво място сред всички езера в Южна Америка.

Това езеро е толкова високо разположено, под прозрачното небе , че романтично настроените туристи твърдят, че звездите нощем сякаш се къпят в него! То е с такива размери, че при пътешествие по него буквално през целия ден може да се наслаждава човек на впечатляваща панорама.

Древните народности на Андите и местните жители уважават и спазват традициите на своите предци, а и считат езерото за свещено. Самото езеро, заедно с околностите си, е обявено за национален резерват , обитаван от много видове птици, над 10 вида риба , развъждат се и различни бозайници. Има и седем вида земноводни, между които ендемическа разновидност на огромни жаби, размерите на които им позволяват да концентрират по- големи количества кислород, необходими за оцеляването при съответните климатични условия в региона.

Изключително интересни са островите в езерото Титикака, които са повече от четиридесет на брой. На много от тях има постоянно живеещи местни жители. Препитанието им е с риболов и лов на езрни птици. Едновременно с това търгуват с избродирани национални рисунки, килимчета и сувенирни тръстикови лодки.
Някои от островите се отличават със свои, не приличащи си по нищо особености с живота на останалото местно население. Това дава възможност за развитие на туризма, с цел запознаване с техния уникален бит.


Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker