ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 19 март 2010 г.

В търсене на краставиченото дърво





Ще търсим краставичено дърво! Не, това е чиста истина, но друг е въпроса, че тук има малка уловка. Къде расте то? Как изглежда? За да си отговорим на този въпрос, ще трябва да се „поразходим” до един остров, намиращ се на североизток от Африка и да попаднем на чудно красиви места....


Всъщност, това е единственото дървесно растение от семейство Тиквови. Представител е на така наречените икономични дървета, а латинското му наименование е Dendrosicyos socotranus.

Островът принадлежи на Йемен, много е интерсен и се нарича Сокотра.
Краставиченото дърво расте върху нажежената от слънцето камениста почва.
Това дърво има изключително своеобразен външен видне е не много високо. Стеблото му е обемисто, издуто от влагата, леко конусовидно. На цвят е светлосиво, а освен това е необичайно месесто и сочно.



То е разпространено повсеместно, макар като правило да расте на малобройни групи от ниско разположените равнини до високопланинското плато на островите Сокотра и Самхи. По време на суровите засушавания , когато се усеща остър недостиг на храна за животните, фермерите го режат, свалят кората и използват месестата част за изхранване на животните


А и плодовете на това дърво много приличат на краставици, обсипани с шипове. Два-три къси и дебели клона се издигат нагоре в рядка корона, състояща се от тънки бодливи клончета. По тях има едри, дланиевидни, твърди, оребрени, бодливи по края листа, които са с дълги дръжки.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker