ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 23 март 2010 г.

Пътешествие към глъбините на Земята

Пещерата на гигантските кристали

Тя се намира в мина Naica и мястото и е наистина удивително. Naica е действаща мина в Мексико за добив на олово, цинк и сребро, която е недалече от град Чиуауа(по името на разположената също там пусиня, на границата между Мексико и САЩ.
Открита е съвсем случайно през 2000 година , при прокарване на нова шахта, когато двама миньори, на дълбочина повече от 1000 фута намират пещера с истинска „гора” от гипсови кристали - най-големите, които някога са виждани на Земята . Дължината им е до 12 метра и са с тегло – до 55 тона. Според някои оценки възрастта им е повече от 600 хиляди години.

Тази мина е известна на изследователите от 1794 година , когато в основата на хълмовете, наричани от индианците Naica, открили сребърна жила. На езика на индианците Tarahumara, Naica означава „сенчесто място”. До 1900 година от нея са добивани злато и сребро. След това започнали да я използват за добиване на цинк и олово, а от 1911 ди 1922 година била затворена.

Откривателите на пещерата направили едно от най-гръмките географски открития на нашите дни, а самите братя Санчес били удивени от видяното.
Под сводовете на голямата по размер пещера, в лъчите на фенерите исполинските кристали блестели сякаш са стволове на огромни ели, небрежно разхвърляни като пръснати кибритени клечки, изпаднали от кутийката си.



За да се запази това истинско съкровище, маршрута на хоризонталната шахта бил променен. Страхували се, че пещерата може да бъде наводнена, но след изследване нивото на подпочвените води, опасението отпаднало и до нея имало достъп, но след като няколко кристала били повредени, за да се запази цялата красота за поколенията, достъпът бил спрян.Сега в пещерата работи международна група от учени.Пейзажът много напомня чужда планета, само че потопена в глъбините на нашата собствена. Казват, че по- малко от 100 човека са видели това остинско чудо със собствените си очи. Температурата е плюс 50 градуса по Целзий, а влажността на въздуха е почти 100%.

С кислородно оборудване и с костюми, запълнени с лед(за да не получи топлинен удар), човек може да прекара в нея не повече от 20 минути... Без него - по- малко от 6...




Дали наистина горещината не се дължи на пътешествието към центъра на Земята..., където може да се види една от най- красивите форми на гипса .

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker