ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 15 март 2010 г.

Ерихон - един от най- древните градове на света



Ерихон. На иврит града се нарича Иерихо, на арабски Ериха и е в подножието на Юдейските планини, там, където река Йордан се влива в Мъртво море, в Ерихонския оазис.
Това е най- древният и разкопаван град в света, който от 10 хиляди години е непрекъснато заселен.

И още: това е най- ниският град в света, който се намира на повече от 350 метра под морското ниво, в оазис, който се смята за най- големия на целия Близък Изток. Разположен е на няколко километра северно от северния край на Мъртво море.

Градът се намира на 25 км по въздушна линия от Ерусалим, но поради разликата в надморското ниво (която между двата града е 1000 метра), в Ерихон климатът е субтропичен. Дори в Еруслим да е мраз, в Ерихон зеленеят палми и растат банаи. Затова градът е описан в Стария завет като „град на палмите”.
Според една от версиите названието на града произлиза от думата „луна” - на иврит –„яреах”, а според друга – от думите „миризма”, „благоухание” – „реах”. Втората версия може да е свързана с това, че в ерихонския оазис отглеждали подправки и благовония. Най- древното археологическо свидетелство в този град са останките на кула от времето на неолита(от около 8 хиляди години пр. н. е), а най- старото писмено упоменаване – в книгата на Иисус Навин.

След четиридесет годишното бродене на евреите из пустинята и смъртта на Моисей, това е първият град, завладян от израилтяните, с помощтта на хитър трик: войските изглеждали 7 пъти повече, защото 7 пъти обиколили града и след това 7 пъти протръбили със седем тръби и”стените на града се срутили”. След това града е многократно изграждан и разрушава н.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker