ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 6 април 2010 г.

Брюге – една безкрайна приказка

Столицата на провинция Западна Фландрия е средновековния град Брюге – по право се нарича Северната Венеция. Целият град - на дълго и на широко , е прорязан с множество тесни канали, а до тях, в стройни редици са подредени разноцветни издълбани фасади, които правят Брюге да изглежда като приказен град. Сръчните майстори правят такива къщи от шоколад, а туристите с удоволствеие ги закупуват, тръгвайки си от града, за да си отнесат спомен.
Брюге е мил и гостоприемен, приветлив и романтичен - той просто е рай за влюбените., склад на чудеса за любознателните и незабравима приказка за деца и възрастни. Сред преднамерената хладност на англичаните, прекомерната общителност на французите и непривичната затвореност на холандците, в Бръге човек се чувства по- малко чужденец.
Външно Брюге прилича на натруфено село с цветни фасади около площада. Жителите му с право го наричат едно от най- красвите места на света.

Въпреки много напреднала си възраст, град Брюж е много млад по душа. Животът в него се чувства навсякъде - в трамваите, бодро бързащи покрай великолепните готически кули, в силуета на колоездача, криволичещ по тесните калдъръмени улици, цветните витрини, чакащи своите посетители, в сладките кафенета и фасадите от дялан камък , принадлежащи на средновековните зидари и гилдията на каменоделците, пекарите и , пивоварите ...

Брюж е уникален и с факта, че църквите и музеите му са едва ли не повече от жителите. Паметници на средновековнота чудо са преживели две сетовни войни, без почти никакви жертви. Буквално на всеки ъгъл там има средновековна кула, величествената катедрала, старинна камбанария, или каменна фигура на светец.
Белгия е страна на бирата и там се врят повече от 600 вида бира, а и не големите барове винаги могат да предложат поне двадесет вида. Така че мястото е направо прекрасно за червоугодници!
Короната на шедьоврите в тази удивителна страна е шоколада. Не случайно градът е наречен Мека за шоколадохолици. Затова е направен истински музей на шоколада. Има и много тясно специализирани шоколадени ресторанти. Освен това, от много години се провеждат така наречените фестивали на „шоколадовия живот”..Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker