ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 30 април 2010 г.

Ледените пещери на Еребус


„Леден комин” над „пещерната сауна” в планината Еребус , в Антарктида. Височина – 3550 метра над морското ниво. Времето на снимките е полунощ по местно време.



Планина Еребус. Още един „комин”, през който топлия въздух от кухините под леда излиза нагоре. Кондензирайки се, парата постоянно „нараства” стените на „комина”, който достига до 60 фута височина.


Въздухът вътре в ледените пещери е значително по- топъл от температурата навън.



Ледените пещери на северната страна на планината Еребус са на 3450 метра надморска височина и според автора на снимките приличат на „взривена сватбена торта”.


Ледените пещери по склоновете на Еребус са сформирани от участъци на почвата, нагрети отвътре от вулканичната активност. На такива места ледът малко се разтопява, образувайки пещери. Тук гладките повърхности на потоците лава са запазени от външната ерозия.


Цветът на тавана на пещерата зависи от дебелината на леда.



Температурата в пещерите е нула градуса по Целзии, а влажността е сто процента. Това води до голямо количество ледени кристали, израстващи от парата. Капещата вода формира ледени сталактити, сталагмити, ледени завески и други горми, обичайни за варовиковите пещери...



Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker