ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 29 април 2010 г.

Антарктическото езеро Ванда

Знаете ли къде се намира езеро Ванда? Това чудесно и необичайно езеро е в Антарктида , на Земя Виктория. Антарктида е напълно покрита с лед, но живота на нашата планета господства навсякъде, и даже в суровия арктически студ.


Хората винаги ги е теглело към водата – както в сухата и гореща пустиня, така и на студения арктически пояс. В Арктика, редом с ледения оазис на езерото Ванда , има изградена арктическа станция на Нова Зеландия. Всеки може да си зададе въпроса, какво може да се види в този край на вечните снегове? Но езеро Ванда привлича стотици безстрашни и любопитни туристи всяка година. Дължината на езерото е 5 километра, а дълбочината – 69 метра, а то се отнася към свръхсолените езера на планетата.


Минерализацията на това езеро е 10 пъти по-силна от минерализацията на водата в Мъртво море. С него не може да се сравнява и считаното за най-солено езеро Асал в Джибути. През лятото, когато езерото се освобождава от леда, посетителите с удоволствие се потапят във водата на Ванда. А даже и „потапят се” е силно казано, защото поради видоката соленост на водата не могат да се гмурнат на дълбоко... Това е място за къпане дори и на новаци, които не могат да плуват.



През зимата, когато езерото се покрие с лед, в него пробиват дупки . Чистотата на водата позволява да се види дъното, дори когато езерото е покрито с лед.


Колкото и да не се иска на туристите, в езерото няма риба. В него живеят само микроорганизми. Крайбрежието му прилича на Черноморски курорт - има много къщи на тези, които желаят да живеят в условията на арктическия курорт.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker