ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 21 април 2010 г.

На островът на трите вулкана


Едно от най-популярните места в Южна Италия, на което може да се съчетае полезното с приятното: освен че всеки може да се наслади на неземната му красота, може и да се възползва от термално- оздравителните му курорти.

Искя е вулканичен остров и е най-големият от тройката острови в Неаполитанския залив.
Смело може да се каже, че това е най-гъсто населеният остров в Италия. Площтта му е само 46 квадратни километра, но там се намират шест населени места и 3 вулкана -
Епомео (788 м) , Тработи (512 м) и вулканът Монте-Вези (395 м).

Смята се, че този остров е задължително да се посети от всеки, който е дошъл в регион Кампания, в Южна Италия.

Административния център на острова е Искя Порто. Говори се, че през туристическия сезон веселие и глъч се чуват по улиците му денонощно. Островът има население около 50 хиляди души, а през лятото те нарастват десеткратно. Не е трудно да се стигне до него, защото е само на 40 км от Неапол и освен ферибота, който се движи на всеки час, има регулярен курс на катер. Това значи, че пътуването няма да отнеме и час. Най-високата точка на острова е в планината Епомео -788 метра. Това, всъщност е дремещ от векове вулкан. Той е от така наречените „димящи” вулкани , който има „фумароли”. Това са места в кратера и пукнатини по склоновете му, от коиото излизат отделящите се газове. Названието им произлиза от fumo – дим и по този начин вулканът се оказва безпоасно спяш - не се натрупват газове в недрата му и не се формира балон, който да изтласка лава на повърхността му.Цитрусова горичка в Искя.

Наричат го Зеления остров, заради пищната му растителност, изобилието от цветя и ярката му зеленина. Плоските била на планините и боровите гори изобилстват от ягоди, бели гъби и полски цветя, а навсякъде се срещат кестенови, цитрусови и маслинени горички. Сгряван от подземните води, островът остава зелен през цялата година. Освен това, слънцето грее почти през цялата година - т.е. – повече от 300 дни, а ветровете сякаш минават встрани от Искя.
Регион Кампания е богат на термални източници, но островът има в този смисъл уникално значение. На неголям участък земя, сред морето, горещите източници бият почти навсякъде, като снабдяват с целебна влага 121 термални комплекса. Прието е, Искя да се счита за термалната столица на Кампания.„Градините на Посейдон”


Лечебните свойства на местната вода и кал са били известни от много отдавна и са били използвани от древните гърци и римляни за лечени. На този остров се съчетават целебното действие на морската вода и горещите , термални източници.
Уникалността на Искя е в това, че горешите извори излизат на повърхността не само по планинските места, но и по морския бряг и дори в морето.
В залив Сотджето горещите радонови гейзери и „”фумароли” се смесват с морската вода и затова там къпането е възможно през цялата година.
Термалната вода е многообразна коет се дължи на вулканичния произход на острова, а температурата и е 80-90 градуса.
" „Градините на Посейдон” –закрит басейн

На острова се произвежда собствена натурална козметика. Кремовете и маските, създадени на основата на термални води и кал, почистват и тонизират кожата.
На острова има 6 уникални центрове за отдих и релаксация, един от които е „Градините на Посейдон”


„Градините на Посейдон”На входа на остров Иския, от лявата страна се вижда ясно висока скала туф, увенчани със суровите сиви сгради на Арагонскииия замък, който е основният символ на града.Вид на града от площадката на Арагонския залив


Вид на града от площадката на Арагонския заливФорио е второто по големина градче на остров Искя. Църквата Санта Мария е един от символите на острова и е разположена върху скала, издадена над морето. В нея се пазят молитевите на оцелелите след буря моряци.
Когато слънцето залязва, от площадката пред нея щастливците могат да водят „зеления лъч”. В резултат на рефракцията на светкината последния слънчев лъч се оцветява в зелено.


Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker