ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 18 април 2010 г.

Необичайното племе мурси

Това, че африканския континент е населяван от много колоритни племена, е известно отдавна. Но има и такива племена, които поразяват със своята необичайност даже и опитните историци и етнографи. Такова е племето мурси в Етиопия...


Това племе наброява около 6000 души. Счита се за нй-агресивното и затворено племе на планетата. Народът му е много войнствен - както мъжете, така и жените. И това е не само по отношение на „пришълците”, а и помежду си мурси често
воюват и доказват своята правота със сила. Особено тежък аргумент в ръцете не противника става автомат Калашников, а и други оръжия, та чак до картечницата...При това състоянието на алкохолно опиянения, в което те се намират практически постоянно, и горещия темперамент, дават съвсем взривоопасна смес...


Счита се, че мурси са резултат на някаква генетическа мутация, тъй като имат редица отличителни особености. Например на главата им практически отсъства коса. Ниско поставени очи, ниско чело, невисок ръст, широка кост, криви крака, грапава кожа и увиснал корем - това са чертите на портрета на всеки представител на това племе. Но главната негова особеност са каноните за местната красота.


Първото, което веднага се набива на очи при среща с представителките на племето мурси, са техните лица. В долната си устна жените носят глинена чиниика (диск). На момиченцата в ранна възраст се прави разрези се поставя мако кръгче . Колкото повече расте момичето, кръгчето става все по-голямо, докато после се замени с диск и накрая с чинийка. В деня на сватбата диаметърът на чинийката може да достигне 30 сантиметра.



Тези чинийки се наричат деби и на практика са по-големи от главата на булката. При тези жени отсъстват предните зъби, за да не чукат в чинията. Момичетата винаги имат възможност да избират дали да пробиват долната си устна, но за булка без чиниика никой няма да плати, а и съвсем не е сигурно, че ще може да се ожени.

От къде са се появили такива странни кланони за красота у това племе, никой не може да каже, но някои историци смятат, че мурси специално са се обезобразявали, за да избегнат робството.
Освен декоративна функция, деби имат и практическо приложение.
Още нещо характерно за мурси, това са релефните татуировки. Те се правят по съвършено дивашки способ: на кожата се правят нарези, в които се поставят личинки на насекоми и водни паразити. След това организмът влиза в борба с пришълците и започва лечебния процес. В резултат разрезите придобиват вид на прекъснати линии от кръгли, овални или продълговати фрагменти.
Гледайки представителките на племето мурси, човек изведнъж си дава сметка, че красотата е страшна сила...




Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker