ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 5 май 2012 г.

Леденият път за Туктояктук

Зимният път към Туктояктук минава по замръзналото русло на река Маккензи, и го свързва със северозападните канадски планини Инувик. Пътят съществува само зиме, защото през всяко друго годишно време там може да се плува само с лодка, или Туктояктук да се достигне със самолет.

Този зимен път за Туктояктукс смята за официално продължение на магистралата за Демпстър, която съединява Юкон и Инувик. През зимните месеци , когато реката замръзва и по нея може да се движат автомобили, тази магистрала се удължава с още 194 километра.
Ледът в дълбочина достига до 2,5 метра, и затова движението върху повърхността е съвсем безопасно, но поради многото планински хребети пътят се получава доста заобикалящ. Това дава възможност този „път“ да бъде включен в списъка на най-опасните пътища в света, а в същото време - и на най-красивите. В най-скоро време този път ще бъде заменен със специален мост, който се строи и всеки момент ще бъде пуснат.
Така изглежда река Маккензи през лятото, когато природата се развихря. Водата създава невероятни форми на тялото на Земята, приличащи на сложни модели

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker