ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 24 май 2012 г.

Боробудур – най-голямата забележителност на Индонезия

Храм Боробудур е най-стария будистки храм в света и никъде не може да се види подобен на него. Разположен е в областта Централна Ява, недалеч от Джакарта - само на около 42 км. Построен е от сив камък и около него се виждат величествени хълмове с разкошна зеленина. Всъщност, става въпрос за третия по големина в света будистко-хиндуистки храмов комплекс .
Има предположения, че е бил построен някъде между VII и VIII век, но и до сега учените не са достигнали до едно и също мнение по въпроса. Единодушни са, обаче, че за построяването му са били нужни не по-малко от 100 години. През последните 1000 години храмът е бил изоставен и е бил покрит с пепел от изригването на вулкани, и в края на крайщата джунглата го „превзела“….
През 1814 година храмът бил открит от сър Томас Рафлез , който спонсорирал почистването му от храсталаците. От тогава се правят различни реконструкции, но най- значимата била направена около 1980 година от индонезийското правителство, с подкрепата на ЮНЕСКО.
Боробудур възвърнал своето великолепие и красота, и бил записан с Списъка на Световното наследство. Структурата на храма представлява митологичен модел се състои от различни тераси, като всяка от тях е по-малка от предишната. Всяка тераса и стена на този древен храм е покрита с най-невероятните гледки на сложен барелеф, на който е изобразено учението на Буда. Общата дължина на тези барелефи е 6 километра.Вдлъбнатините, изобразяващи статуите на Буда навсякъде и всеки проход или тераса показват много човешки животи и много форми на приемане на Сидхарта, преди да постигнат посвещението на Буда, като всяка сцена е истински шедьовър.
За съжаление много от вдлъбнатините в момента са празни или в тях се намират обезглавени статуи на Буда. Причината са безкрайните грабежи, продължили няколко десетилетия. Много от откраднатите глави на Буда се намират в частни колекции и в музеи по целия свят. Този процес продължава и в наши дни.
В главната част на храма туристите виждат една главна будистка ступа(символ на просветлението на Буда) - символ на вечността. През нея не могат да влизат туристи, а само будистки монаси. Освен главната ступа , в този храм има още 72 по-малки. В някои от тях има статуя на Буда, а други са празни. Има и една специална ступа, която представлява жилището на Буда, когато е с пресечени крака. Съществува легенда, че ако човек се приближи и докосне пресечения му крак, онова, което си е пожелал, обезателно ще се изпълни.
Едно от най-светите и красиви будистки събития, което може да бъде посетено от всеки човек, се извършва веднъж годишно, по време на пълнолунието през май или юни. Будистките свещеници обявяват датата му предварително, тъй като могат да изчислят датата с точност, използвайки лунния календар.
За изграждането на Боробудур са употребени 55 хиляди кубически метра камъни, като не е използван строителен материал за закрепването им, а само за насипването на изкуствения хълм, върху който е изграден храмовия комплекс, са били нужни 75 години!!!
По форма Боробудур е стъпаловидна пирамида с височина 34 метра. Долната и част символизира Земята - това са пет квадратни каменни тераси с балюстради. По-нагоре са кръглите тераси, които символизират висшия, духовния свят. По края на кръглите тераси са поставени ступи-дагоби, като централната символизира върха на свещената планина Меру - център на мирозданието. Посетителите постепенно се изкачват от Земята към небето. Върви се дълго, по спирала - пътят последователно обхожда всичките 8 тераси, задължително от дясно на ляво, защото това е пътя на доброто.
Ако трябва да се формулират впечатленията на тези, които са видели този величествен храмов комплекс, съвсем сигурно е, че биха звучали така: ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ!!!

2 коментара:

noor_jingga 29 март 2018 г. в 23:44  

Прокат автомобилей с водителем на Яве, Джокьякарта и храме Боробудур

Возьмите напрокат автомобиль с водителем, для вашего отдыха на Яве и Бали или для тура в Джокьякарте и вокруг него.

Noor работает с 1996 года как водитель туристического сектора на Яве и Бали. Он живет со своей семьей в Джокьякарте. Он организует подходящий прокат автомобилей (включая топливо) и безопасно ведет вас по всей Яве (и Бали) для незабываемого отдыха.

Во время вашего отпуска вы не хотите уходить слишком поздно, заблудиться или чувствовать себя небезопасным в пробке. Хороший водитель делает разницу. Не ставьте свой отпуск на карту, но заверяйте вас в опыте надежного водителя.

Нур - очень опытный и уважаемый водитель. Он серьезно относится к своей работе и получает удовольствие от своей работы. В отличие от многих других водителей-водителей, у Noor есть специальная водительская лицензия, которая позволяет ему управлять пассажирскими автобусами всех размеров. Он горд тем, что обеспечивает высокое качество по разумной цене. Он любит, чтобы включить праздник ваших мечт

вы можете позвонить ему по адресу:
Noor
телефон / whatsapp : +628121561972
Эл. адрес : jogjadriver@gmail.com

- хорошо говорит по-английски
- пунктуальность и гибкость
- хорошо с детьми
- Может помочь вам найти русского гида

noor_jingga 29 март 2018 г. в 23:49  

Прокат автомобилей с водителем на Яве, Джокьякарта и храме Боробудур

Возьмите напрокат автомобиль с водителем, для вашего отдыха на Яве и Бали или для тура в Джокьякарте и вокруг него.

Hans работает с 1996 года как водитель туристического сектора на Яве и Бали. Он живет со своей семьей в Джокьякарте. Он организует подходящий прокат автомобилей (включая топливо) и безопасно ведет вас по всей Яве (и Бали) для незабываемого отдыха.

Во время вашего отпуска вы не хотите уходить слишком поздно, заблудиться или чувствовать себя небезопасным в пробке. Хороший водитель делает разницу. Не ставьте свой отпуск на карту, но заверяйте вас в опыте надежного водителя.

Hans - очень опытный и уважаемый водитель. Он серьезно относится к своей работе и получает удовольствие от своей работы. В отличие от многих других водителей-водителей, у Hans есть специальная водительская лицензия, которая позволяет ему управлять пассажирскими автобусами всех размеров. Он горд тем, что обеспечивает высокое качество по разумной цене. Он любит, чтобы включить праздник ваших мечт

вы можете позвонить ему по адресу:

Hans
телефон / whatsapp : +628121561972
Эл. адрес : jogjadriver@gmail.com

- хорошо говорит по-английски
- пунктуальность и гибкость
- хорошо с детьми
- Может помочь вам найти русского гида

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker