ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 29 май 2012 г.

В омаята на „лунните пейзажи“

Испанският остров Лансарот е разположен в Атлантическия океан, на около 125 км от бреговете на Африка. Разстоянието от крайбрежието на Испания е повече от 1000 км. Островът е изграден от вулканични скали и пясък и се е сформирал преди повече от 15 милиона години, в резултат на изригване, и се състои от вулканични скали и пясък. На този остров няма люлеещи се зелени полета и градини, а само застинали потоци лава и равнини с черен цвят. В превод, „лансарот“ означава „лунни пейзажи“. Климатът е сух и горещ, а дъжд вали много рядко - около 16 дни в годината. Най-удивителното е, че на Лансарот растат лозя и ежегодно се събира огромна реколта от отбрани сортове грозде, от което се прави отлично вино. Заслужава си човек да се замисли, как изобщо е възможно там да расте нещо?...
Ямите са разпръснати по цялата територия на централен Лансарот. От високо изглежда, сякаш цялата област е покрита с равномерно изровени ями. Този уникален пейзаж е много красив и създава впечатление за нещо иреално и неземно. Даже би трябвало тези лозя да бъдат включени в списъка на най-необичайните места на Земята.
Вино на острова се произвежда от 15 век. Когато през 17 век станало силно изригване и по-голяма част от най-плодородните поля били залети с лава, всички земеделски традиции били разрушени, но хората не напуснали острова, а започнали да търсят нови методи на култивиране на различните селскостопански култури.
Установило се, че вулканичната скала отлично адсорбира влагата от въздуха , и я съхранява. Това дало възможност да се използва методът на сухото култивиране, известен като „enarenado“. Процесът е много трудоемък и всичко се прави ръчно, но с негова помощ островът е превърнат в кътче на изобилието.
Сега на остров Лансарот има около 2000 хектара лозя и се произвежда около 2 милиона литра вино годишно. За един остров с площ 862 квадратни километра, това е превъзходен резултат!

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker