ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 28 май 2012 г.

Хамилтън Пул - едно изумително подземно езеро

Подземното езеро-басейн Хамилтън (Hamilton Pool) определено може да се отнесе към най-красивите езера в света. То може да се смята за подземно наполовина. Това удивително зелено езеро се намира на територията на щата Тексас, САЩ, на 17 км от град Остин. От 1960 година то е любимо място за почивка на местните жители и туристи. Това уникално езеро се е образувало във връзка с ерозия на земната повърхност и пропадане на купола на подземната река. Названието си езерото дължи на десетия губернатор на щата Тексас Андрю Джак Хамилтън, а самото езеро е обявено за резерват.
Много впечатляващ край подземното езеро е 15-метровия водопад, който на прозрачни струи се стича в зелената му вода .
Цветът на водата се дължи на високото съдържание на нефрит. Брегът е изграден от варовикови плочи, по което прилича на морски. Впечатляващо е, че дори при засушаване нивото на водата в езерото си остава постоянно.
Благодарение на хладния и влажен климат, мъховете и папратите придават на този резерват особено изящество. Там вирее адиантум - един от най-красивите видове папрат, а в заобикалящите скали може да се видят гнезда на ластовички….
Подземното езеро Хамилтън е естествено и затова водата не се обработва с никакви химически средства. Затова за да се разреши къпане, трябва да се направи проверка на качеството на водата. В тунела на огромната пещера „влиза“ специално оборудвана пътека с места за почивка под сребърните струи на водопада.
В околностите на езерото расте гигантската орхидея Epipactis. Удивителният природен басейн е обкръжен с живописни треви, полски цветя и някои редки видове растения, а това го прави още по-привлекателен за посещения…

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker