ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 26 май 2012 г.

Пътека Хайку - стълба към небето

Знаменитата пътека Хайку на Хаваите , е известна също с наименованието „Път към небето“. Това е много стръмна туристическа пътека на хавайския остров Оаху. Започва като обикновена дървена стълба, прикрепена към скалата на южната страна на долината Хайку. Този маршрут е прокаран през 1942 година , а целта е била да се опъне кабел, за да има постоянна връзка между долината Хайку и Вахиава.
На един от върховете , с височина 850 метра , била построена военноморска радиостанция, антените на които предавали нискочестотните сигнали на подводниците от ВМС на САЩ на доста голямо разстояние - чак до Токийския залив. Подводниците можели да получават сигнала, намирайки се под вода, а рекорд на предаден сигнал е 10600 км и достигнал до Индия.
През 1950 година военноморската база била разформирана, след което Бреговата охрана на САЩ , след което това място било използвано като гара на навигационната система Омега. През средата на петдесетте години дървената стълба била заменена с метална, която има 3922 стъпала. Гарата и пътеката Хайку били затворени за обществеността още през 1987 година, но много пътешественици игнорират забранителния знак.
Забраната се нарушава поради желанието да покорят стълбата отиваща в небето. В последно време у местните туристически власти даже се появила идеята, да превърнат пътеката в туристическа атракция.
През 2003 година била извършена реконструкция на туристическата пътека на стойност 875 000 $. Към настоящия момент, поради проблеми със земеползването от страна на град и графство Хонолулу , не се предвижда откриването и за туристи.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker