ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 19 май 2012 г.

Приказните градини на замъка Виландри

Шато де Виландри е един от последните големи замъци на бреговете на Лоара(Франция), строени през епохата на Възраждането(1536 година) и е най-забележителният, благодарение на своята разкошна градина. До 1906 година този замък е бил собственост на брата на император Наполеон – Жозеф Бонапарт, а по-късно става притежание на Йоахим Карвальо, който вложил много време и средства, за да го спаси от разрушаване.
На Корвальо Франция дължи най-хубавите си градини. В стила на италианското Възраждане замъкът Виландри е заобиколен от множество градини, разположени на три нива (водно - с водоеми и фонтани , цветно – с декоративна градина и „кухненско“ - зеленчукова градина )и прави впечатление и с характерната точност на геометричните линии, като за всички територии са характерни естетика, хармония и разнообразие.
Декоративната градина се нарича още и „Градината на любовта“ и е предназначена за романтични разходки на влюбени двойки. Намира се на средното ниво, където, всъщност, е и замъка, а в част от нея се отглеждат едни от най-красивите рози в света. Сред лабиринта от ниски храсти и в сянката на лози са разположени беседки .
Водната градина се намира на най-високото ниво , където е и голямото езеро с много редки водни растения, а в горещите дни това място е любимо и предпочитано за много посетители. Разкошните градини на замъка са наистина впечатляващи и се смятат за произведение на изкуството Забележителни са не само с дължината си от 52 километра, а и с това, че обхващат цялата територия , заедно с рововете, каналите, терасите и фонтаните.
В градините на Виландри са насадени 1150 липи, а всяка година на територията на трите градини се пресаждат по 250 хиляди разсади и семена, а цялата работа се извършва ръчно, за да не се повредят крехките корени на чемшира. Цъфтенето в градините е поетапно - едни растения увяхват, а други , сякаш на щафета, започват своя цъфтеж.
От 1934 разкошните градини на замък Виландри са били включени в списъка на световното наследство и сега са една от най-посещаваните забележителности на Франция.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker