ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 26 май 2012 г.

Зелените покриви на Норвегия

Норвежците винаги отделят много голямо внимание на екологията, включващо дори покривите на собствените им домове. В продължение на стотици години покривите на домовете им се покривали с торф, а с времето там израствала трева, а тук-там - даже и по някое дърво. Сега това се е превърнало в цяло изкуство . По покривите растат най-разнообразни треви и цветя, което ги прави необикновено красиви.
Покривите с трева имат изключително много преимущества: по-тежки са и това дава възможност да се стабилизира строежа, използването на тревата осигурява шумоизолация, а и дълго време не се нуждаят от никакви ремонти.
Такива покриви са традиция в Норвегия и може да бъдат видени на всякъде. По време на викингите покривите са правени от торф и брезова кора, и това продължило до 18 век. По-късно започнали да използват керемидените покриви, а с времето - и с други нови високотехнологични материали. Това, обаче, застрашавало националните традиции и били предприети мерки, за възстановяване на старите покриви. Сега са особено популярни в планинските хижи и туристическите обекти. На този етап са се върнали местните строителни традиции и зелените покриви се приемат за мощна алтернатива на съвременните материали.
От 2000 година насам се провеждат ежегодни конкурси за най-красив покрив от природни материали, организирани от асоциация „Зелените покриви на Скандинавия“. Поразява тяхната колоритност и красота.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker