ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 17 май 2012 г.

Архипелаг Туамоту

Това е най-голямата верига атоли в света. Островите се намират във Френска Полинезия и обхващат територия колкото Западна Европа. Най-големият от полинезийските архипелази се състои от 76 острова и атола, които от началото са били населени с полинезийци.

Към 47 атоли и острови въобще няма възможност за подход на плавателни съдове , а само тесни и опасни проходи. . Може да се прибавят още непредсказуемите потоци, лошите навигационни схеми и внезапните бури, за да бъде картината напълно завършена. Дори един неправилен завой може да доведе до истинско бедствие ! Затова не е учудващ големия брой корабокрушения …
Въпреки голямата площ на архипелага, площта на сушата тук представлява само 885 квадратни километра. Островите са покрити с кокосови палми, рядко населени са и има недостиг на прясна вода. Общият брой на населението на всички острови не надвишава 15 хиляди души.
На Туамоту плодородната почва е много малко и това е причина, растителността да е доста бедна. Кокосовата палма там има много важно икономическо значение. За храна основно се използват плодове, зеленчуци и риба.
Животинският свят е представен основно от птици, насекоми и гущери. Има 57 вида птици, 10 от които са уникални, а 13 са на границата на изчезването. Подводният свят е също уникален и богат. Красивите подводни рифове правят Туамоту едно от най-привлекателните места за подводно плуване в света.
Около всеки от островите има големи лагуни, гъмжащи от риба, като някои видове са отровни и опасни, което налага гмуркането да се прави много внимателно и предпазливо. Местните жители са дълголетници, а тайната им се състои в диетата от риба, кокосови орехи и пандан.
Сред забележителностите за туристите в Туамоту са фермите за перли, които за тамошните жители са прекрасен източник на доходи.
Местното население отдавна се е славило със способностите си на гмуркачи, които са се спускали на дълбочина до 30 метра, на лов за перли.
Климатът е топъл, тропичен, без ясно изразена сезонност. Средногодишната температура е 26 градуса по Целзий. Няма водоизточници и единственият начин за снабдяване е дренажът на дъждовна вода.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker