ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 3 май 2012 г.

Кулата на Дявола в Уайоминг

В щат Уайоминг(САЩ), се намира едно от най-интересните естествени планински формирования - това е Кулата на Дявола. Тя представлява монолитна вулканична скала, разположена на Черен хълм , недалеч от река Бел Фоурч. Кулата рязко извисява ръст на височина 386 метра, като силно контрастира с общия ландшафт на хълма. Общата височина на кулата над морското ниво е 1558 метра.
Предположенията на геолозите са, че Кулата представлява разрушени останки от огромен планински масив, който в продължение на милиони години е бил подложен на въздействието на сняг, дъжд и вятър. На езика на индианците кулата се нарича Мато Типила, което означава „домът на мечката“.
Доказателство на подобна хипотеза са многобройните скални фрагменти в подножието на Кулата. Тук, пред очите на изумените туристи, често падат камъни и големи скални парчета. Не липсват и множество легенди за нея, което съвсем не е учудващо….
Благодарение на своята структура, „кулата“ дълго време е била непристъпна и за пръв път е била покорена в края на 19 век, но не е запазено името на местния жител, който, без снаряжение, я е изкачил. Целенасочено изкачване е било направено през 1938 година, а мнението на алпинистите е, че слизането е в пъти по-трудно от изкачването.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker